Stres Yönetimi Eğitimi
Stres Nedir?
Stres, günlük yaşamda her bireyin başına gelebilen doğal bir insan tepkisi olarak bilinir. Aynı zamanda hayatında bir parçasıdır. Stres, insanı tetikte ve motive tutar. İnsan olası tehlikelerden korunması için hazırlar. İnsan vücudu stresi tecrübe etmek aynı zamanda strese karşı tepki vermek için görev üstlenmiştir. Değişiklikler veya zorluklar (stres faktörleri) yaşadığınızda, vücudunuz zihinsel ve fiziksel tepkiler üretir. Stres tepkileri, vücudunuzun yeni durumlara uyum sağlamasına yardımcı olur. Bu duruma bir örnek vermek gerekirse yaklaşan önemli bir toplantınız varsa stres bireyin daha konsantre çalışmasına katkı sağlar .
Stres Yönetimi Nedir?
Stres yönetimi, stresin psikolojik ve fiziksel etkilerinden korunabilmek, kişinin yaşama daha motive olması için gereken olumlu alışkanlıkları, strese karşı gösterdiği tepkileri daha sistematik daha bilinçli hale getirmesini ve hayatının kontrolünü kendisinin sağlamasını ifade eden algıdır. Stres aslında bir sağlık sorunu değil hatta belirli bir düzeye kadar olan stres bireyin günlük yaşamını pozitif yönde etkiler. Hayata karşı motive eder. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta stres değil, strese verilen tepkinin şiddetidir. Bu sebeple de stres yönetimi hayatı kolaylaştırır.
Stres Yönetimi Nasıl Yapılır?
Stres kronik hale geldiğinde, vücuda zarar verebilir. Sağlık sorunlarının büyük çoğunluğu stresten kaynaklanır veya stresten etkilenir. Bu nedenle çeşitli hastalıklarla mücadele ederken zihin ve beden sağlığınıza destek vermek için çeşitli stres giderici yöntemlere sahip olmanız gerekir. Stresle başarılı bir şekilde başa çıkmak ve mevcut stresi yönetmek için yapılması gerekenler şunlardır:
-
Öncelikle genel olarak hayata karşı pozitif bir bakış açısına sahip olmak gerekir. Hayatta kontrol edilemeyen olaylar olduğunu kabul etmek gerekir. Değiştiremeyeceğiniz durumlar hakkında endişelenmeyi bırakmanın çözüm yolları aramanın daima size faydası olmaktır.
-
Zamanı daha verimli yönetmeyi öğrenmek işe yarayabilir.
-
Hobilerinize, ilgi alanlarınıza ve size iyi gelen şeyleri yapmaya yeterince zaman ayırmalısınız.
-
Stresi azaltmak için alkol, uyuşturucu ya da sigara gibi zararlı maddelere yönelmek stresi azaltmak yerine vücuda daha çok zarar verir.
-
Yoğun stres altındaki bireyler için sosyal hayatındaki destek oldukça önemlidir. Bu nedenle bireylerin stres altındayken kendilerini mutlu ve huzurlu hissettiren bir ortamda bulunması veya sizi mutlu eden, size iyi gelen, destek sağlayan, günlük yaşamınızda size yardımcı olan insanlarla vakit geçirmeye çalışın. Bu insanlarla birlikte olmak size iyi gelebilir.
-
Duygu, düşünce veya inançlarınızı öne çıkarmak sizi daha iyi hissettirebilir. Duygu, düşünce ve inançlarınızı belirtmekten çekinmeyin.
-
Sağlıklı besinler tüketmenin faydaları, fiziksel sağlığınızdan zihinsel sağlığınıza kadar uzanır. Stresli hissettiğinizde egzersiz yapabilirsiniz ya da açık havada gerçekleştirilen basit bir kısa yürüyüş size iyi gelebilir.
-
Her günün sonunda yapamadıklarınızı değil yapabildiklerinizi düşünebilirsiniz.Başardıklarınızı not ederek neler yapabildiğnizi göreceksiniz
-
Günlük, haftalık ya da aylık hedefler belirleyin. Uzun vadeli görevler üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanıza yardımcı olacaktır.
-
Meditasyon, yoga ya da tai chi gibi kaslarınızın gevşemesine yardımcı olacak aktivitelerini denemek size fayda sağlayacaktır.
-
Bir uyku programı düzenlemenizde fayda vardır. Yatmadan 30 – 60 dakika önce elektronik cihazlara bakmayın. Yatmadan önce rahatlama tekniklerini deneyebilirisiniz.
-
Endişeleriniz hakkında bir terapist veya sağlık uzmanlarıyla konuşmayı düşünebilirsiniz.
-
Çok meşgul veya stresli olduğunuzda sizin stresinizi artıracak sorumluluklara “hayır” demeyi öğrenin.
-
Ruh sağlığının korunmasında ve olumlu değişimlerin sağlanmasında hayvan etkileşiminin insanlar için kritik bir role sahip olduğu yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Evcil hayvan sahiplenmek iyilik halinin devamını sağlayabilir ve stres durumunuzu azaltabilir. Hayvan sahiplenmek, onlarla vakit geçirmek size fayda sağlayacaktır.
-
Yapılan araştırma sonuçlarına göre aroma terapinin stresle başa çıkma konusunda gerçekten faydalı olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca bazı kokular beyin dalgası aktivitelerini değiştirerek vücuttaki stres hormonlarını azaltabiliyor. Aroma terapi sayesinde daha enerjik ve daha pozitif hissetmek mümkündür.
-
Bir sağlık uzmanı denetiminde stresinizin azalması ve daha iyi bir ruh hali için besin takviyeleri denenebilir. Bazı vitaminler ve mineraller takviye edilerek daha iyi bir ruh hali için fayda sağlayacaktır.
-
Düzenli stres yönetimi teknikleri uygulayarak, hissettiğiniz stresin bir kısmını ortadan kaldırabilir ve gelecekte yaşayacağınız stres karşısında kendinizi daha dirençli hale getirebilirsiniz.
Kriz ve Stres Yönetimi
Kriz, işyerinde büyük rahatsızlıklara yol açan bir dizi istenmeyen olayı ifade eder. Çalışanlar arasında güvensizlik ve korku hissi uyandırır. Kriz sırasında stresi yönetmenin çeşitli yolları
-
Kriz anlarında sakin kalmaya çalışın.
-
Acil durumlarda iş arkadaşlarınıza yardım etmek kriz anı için faydalı olacaktır.
-
Arkadaşlarınız ile birlikte ekip çalışmasına özen gösterin.
-
Acil durumlarda bile işte kısa molalar vermek kriz anını rahatlatır.
-
Hafif müzik de stresi büyük ölçüde azaltır.